понедељак, 25. мај 2015.

Радна површина

Након успешно завршеног поступка инсталације оперативног система Линукс Минт (Linux Mint) те након поновног покретања рачунара (рестарта) на монитору ће се појавити радна површина нашег новог оперативног система са поздравним екраном добродошлице.

Радна површина и екран добродошлице

Изглед радне површине је идентичан без обзира на то да ли је поступак инсталације спроведен на начин да Линукс Минт буде једини оперативни систем на рачунару или да се инсталира поред већ постојећег оперативног система - dual boot (два покретања).

На самом почетку представљања оперативног система Линукс Минт нећемо се пуно задржавати на поздравном екрану добродошлице, о њему ће бити речи нешто касније, те га једноставно можете затворити једним левим кликом на дугме "Х" у његовом горњем десном углу као на слици испод (слика доле лево).

Када затворимо екран добродошлице на монитору се појављује радна површина оперативног система (слика доле десно).

Затварање екр. добродош.
Радна површина










Примећујете да на радној површини доминирају нијансе сиве и зелене боје. То су иначе боје које су доминантне у целом оперативном систему.

У горњем левом углу радне површине налазе се две иконице. Једна је црне боје (слика искљученог монитора) испод које је натпис "Рачунар", док је друга зелене боје у облику фасцикле и испод ње се налази натпис "Лична фасцикла (milan)". Ова реч у загради је у ствари корисничко име које сте уписали приликом инсталације оперативног система.

Иконице радне површине

На централном делу радне површине налазе се у усправном положају лого Линукс Минта и назив оперативног система исписан у оригиналу на енглеском језику (Linux Mint) док се бројчана ознака верзије оперативног система (17.1) налази у положеном кругу у продужетку назива на енглеском језику.

Лого, назив и ознака верзије

На самом дну радне површине смештен је панел, простор правоугаоног облика резервисан за смештање аплета - додатака, који кориснику пружа основне информације о раду система и преко кога се у ствари и одвија интеракција између корисника и рачунара.


Панел на дну радне површине

Сам панел можемо условно поделити на три дела, кажемо условно јер то није званична подела, али овде ћемо се послужити таквом поделом ради лакшег објашњавања функција панела. Такође, панел садржи и тзв. аплете (додатке) који су у ствари мали програмчићи који се по жељи и потреби корисника могу померати, додати или уклонити са панела о којима ће бити речи нешто касније јер ови мали програмчићи заиста могу пуно олакшати коришћење рачунара.

Три дела панела

Први део панела налази се на његовој левој страни  и садржи аплет дугме за улазак у мени и аплет дугме за спуштање свих прозора и приказивање радне површине. Уколико доведемо показивач миша на ове аплете приказаће нам се мала искачућа порука изнад њих са пуним именом оперативног система (само за аплет мени) и кратким објашњењем функције аплета.

Аплет мени
Аплет за радну површину










Други део панела заузима његов централни део, а на његовој левој страни налази се аплет који показује листу прозора свих отворених програма. Карактеристика овог аплета је да он у ствари није видљив већ представља простор који се према потреби проширује према десно. Када је празан он заузима од прилике леву трећину централног дела панела. Ову карактеристику ће лакше бити схватити када будемо детаљније објашњавали карактеристике и могућности самог панела.

И овде се задржавањем показивача миша на "плочици" са именом отвореног програма добија обавештење са именом програма.

Други - централни део панела

Трећи део панела се налази на десној страни  и чине га обавештајна зона и календар са дигиталним сатом. У обавештајној зони је смештена иконица програма за ажурирање система (који је објашњен у посебном тексту) и три иконице програма и то за промену распореда тастатуре, јачину звука и мрежу, а по потреби овде се смештају и друге иконице програма што се углавном обавља аутоматски по њиховом покретању. Обавештења су и овде присутна, довољно је само задржати показивач миша на иконици.

Обавештајна зона
Ажурирање система










Промена тастатуре
Јачина звука










Управљање мрежама
Календар и сат











Исто као и аплете на панелу и сам панел можемо померати по ивицама радне површине (лево, десно, горе, доле), а можемо истовремено имати и више панела на радној површини.

Обзиром на ово мноштво опција које нам пружа сам панел, све оне ће бити објашњене у посебном тексту посвећеном само панелима.


Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете