петак, 19. јун 2015.

Подразумевани аплети - Мени (7. део)

Опције за подешавање прикључка "Програми" су представљене у претходним текстовима, а преостало је још само да разјаснимо манипулисање са иконицама приказаним у листи омиљених програма.

Листа омиљених програма приказује иконице програма (слика испод) за које су програмери (аутори Линукс Минта) претпоставили да ће бити најчешће коришћени. Међутим, ову листу можемо мењати. Могуће је мењати распоред иконица, додавати нове иконице или уклањати постојеће о чему ће, између осталог, бити речи у овом тексту.




Листа омиљених програма


Кренимо редом.


Додавање иконица у листу омиљених

Поступак додавања иконица у листу омиљених програма је веома једноставан. Потребно је кликом на прекидач дугме "сви програми" у горњем десном углу прозора Мени аплета (слика доле лево) из режима приказа "Омиљени" прећи у режим приказа "Програми" како би могли да пронађемо иконицу програма коју желимо да додамо у омиљене (слика доле десно).

"Омиљени"
"Програми"










Узмимо за пример да свакодневно куцате текстове на рачунару и користите неки од програма за обраду текста. Практично би било да иконицу програма за обраду текста додате у листу омиљених и тако себи олакшате рад.

Прво што треба да урадите јесте да пронађете иконицу програма која Вам је потребна. Програм се зове "Libre Office Writer", а налази се у категорији (врсти) "Канцеларија".

Довољно је десним тастером миша кликнути на иконицу овог програма да би се отварио помоћни мени из кога бирамо опцију "прикажи у омиљеним" те кликнемо на њу једном левим тастером миша.

Десни клик на иконицу

Последица ове радње је да је иконица овог програма одмах додата у листу омиљених програма.

Додата нова иконица


Важно је знати да се овим поступком не премешта оригинална иконица која се налази у категорији "Канцеларија" већ се само прави њена копија у листи омиљених програма.


Премештање иконица у листи омиљених

Као што је једноставно додати иконице у листу омиљених програма још је лакше те исте иконице, или већ постојеће, преместити на неко друго место. Довољно је левим кликом миша кликнути на иконицу коју желимо да преместимо и држећи тастер миша превући је на жељено место.

Премештање  "превлачењем"
Премештена иконица










Уклањање (брисање) иконица из листе омиљених

Сада већ вероватно претпостављате да је једноставан поступак и за уклањање иконице из листе омиљених.
Наравно, довољно је десним тастером миша кликнути на иконицу коју желимо да уклонимо и поново се отвара помоћни мени у коме је довољно левим тастером миша кликнути на опцију "уклони из омиљених".


Уклањање иконице

Након овога иконица је уклоњена из листе омиљених и прозор Мени аплета сада има изглед као а ништа у њему није ни мењано.

И овде је важно знати да се овим поступком не брише оригинална иконица, или програм који она покреће, која се налази у категорији "Канцеларија" већ се само брише њена копија у листи омиљених програма која је креирана у претходном поступку.

Вероватно сте приметили да помоћни мени има нешто другачије опције када десним тастером миша кликнемо на иконицу у режиму "Омиљени" и у режиму "Програми", и о томе ће бити речи у наредним текстовима.




Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете