недеља, 21. јун 2015.

Подразумевани аплети - Мени (8. део)

Претходним текстом смо објаснили додавање, премештање и уклањање иконица из листе омиљених у прозору Мени аплета. 

Тема овога текста су опције помоћног менија који се отвара када у прозору Мени аплета кликнемо десним тастером миша на иконицу. Овај помоћни мени се незнатно разликује у прозору "Омиљени" и у прозору "Програми", па ће овде бити објашњен његов изглед и опције у прозору "Омиљени".

Важно је знати да је овај помоћни мени идентичан без обзира да ли смо десним кликом миша кликнули на иконицу коју смо управо додали у листу омиљених или на иконицу која се већ подразумевано налази у омиљенима.


Користићемо иконицу калкулатора да прикажемо како то изгледа у пракси, те кликом десним тастером миша на иконицу отварамо помоћни мени.

Прва опција у помоћном менију је "Додај на радну површ" (слика доле лево) која служи да иконицу из прозора "Омиљени" (тј. листе омиљених програма) додамо на радну површину (енглески desktop). Кликом левим тастером миша на ову опцију затвара се помоћни мени, али прозор Мени аплета и даље остаје отворен. Кликом левим тастером миша на радну површину затвара се прозор Мени аплета, а на радној површини уочавамо нову иконицу (mate-calc.desktop) која баш и не личи на иконицу, али се овом приликом нећемо упуштати у разлоге зашто је то тако.

Програм помоћу иконице покрећемо уобичајено, двокликом левим тастером миша на иконицу. Међутим, уместо покретања програма систем приказује наочиглед озбиљно упозорење Но, нема разлога за бригу, то је уобичајена процедура, и довољно је кликнути левим тастером миша на опцију "Означи као поверљиво".

"Додај на радну површ"
Упозорење


После овог клика прозор упозорења се затвара, а нова иконица на радној површини сада мења свој изглед и име. Поново кликние на њу два пута левим тастером миша и покренућете програм калкулатор.

Промена изгледа и имена
Покренут програм










Друга опција је "Додај у површ" (слика испод) код које највише може да збуни ова реч "површ". Наиме, оригинални текст ове опције на енглеском језику гласи "Add to panel", дакле превод би требао да буде "додај на панел" и сада је мислим већ све много јасније.

Кликом левим тастером миша на ову опцију иконица се моментално додаје на панел десно од дугмета Мени аплета, као на слици испод. Прозор мени аплета такође затварамо кликом на радну површину, а програм помоћу иконице са панела покрећемо једним левим кликом на иконицу.

Додавање иконице на панел

Важно је знати да у оба случаја оригинална иконица остаје на свом месту, а на радној површини и на панелу се само праве њене копије као и код додавања иконице у прозор "Омиљени" из прозора "Програми".


Трећа опција "Уметни празно место" (слика доле лево) додаје слободно место за додавање нових иконица и то онолико слободних места колико има колона у прозору "Омиљени", како смо подесили на картици омиљени. Додата слободна места нису посебно видљива (слика доле десно), али се све иконице спуштају на доле за ширину додатих слободних места.

"Уметни празно место"
Нова празна места










Четврта опција "Уметни раздвајач" (слика доле лево) помаже кориснику да лакше групише иконице по неком свом нахођењу и то је њена једина намена. Раздвајач је у ствари водоравна линија која раздваја иконице и подразумевано их има два (слика доле десно).

"Уметни раздвајач"
Нови раздвајач










Корисно је знати да се слободно место за иконице и раздвајач увек додају изнад иконице на коју смо кликнули десним тастером миша за отварање помоћног менија. 

Могуће је да се приликом додавања празног места и раздвајача поремети распоред иконица у зависности од тога где смо кликнули десним тастером миша за отварање помоћног менија.

Овај мали проблемчић можемо решити премештањем иконица, како је то објашњено у претходном тексту, или брисањем додатог празног места и раздвајача па њиховим поновним додавањем на одговарајућем месту.

Брисање празног простора и раздвајача се врши тако што десним тастером миша кликнемо на новододато празно место или раздвајач и тада се такође отвара прозор помоћног менија, али са нешто мањим бројем опција (слика испод).

Уклањање празног места и раздвајача


Са опцијом "уклони" можемо да уклањамо додата празна места и раздвајаче које смо раније додали.

Пета опција "Покрени када се пријавим" (слика испод) служи да корисник може да помоћу ње одреди који ће се програм покретати заједно са укључивањем рачунара и подизањем оперативног система. Кликом левим тастером миша на ову опцију ништа се видљиво неће догодити, али ће се приликом сваког следећег покретања рачунара покретати програм на чију смо иконицу кликнули десним тастером миша за отварање помоћног менија.

"Покрени када се пријавим"

Савет је да ову опцију за сада не користите јер ће се програм који сте изабрали покретати сваки пут приликом покретања оперативног система, а поступак за поништавање ове команде захтева више знања од овог до сада представљеног.

Шеста опција "Покрени" (слика испод) служи за покретање програма на који смо кликнули десним тастером миша. Самим тим, ова опција је помало сувишна обзиром да се исти резултат добија и када без отварања помоћног менија кликнете левим тастером миша на иконицу.

Опција "Покрени"


Седма опција "Уклони из омиљених" (слика испод) је намењена да помоћу ње корисник може  уклонити иконицу коју пожели из прозора "Омиљени". О овој опцији је већ било речи па се на њој нећемо поново задржавати.

Опција "Уклони из омиљених"


Осма и последња опција "Уреди својства" (слика испод) даје могућност кориснику да промени неке основне поставке иконице.

Опција "Уреди својства"

Кликом левим тастером миша на ову опцију отвара се нови прозор са поставкама иконице (слика испод).

Савет је да не мењате задате поставке овог прозора јер нестручним променама можете доћи у ситуацију да иконица не ради, тј. да не покреће програм.

Једине поставке које је дозвољено променити су "Име" и "Коментар".
Име је јасно шта је, а коментар је текст који се појављује у обавештењу када на иконицу поставимо показивач миша.  

Опције иконице

Прозор са поставкама затварамо на дугме "затвори".



Ово је уједно и последња опција која је доступна у помоћном менију у прозору "Омиљени". Опције помоћног менија у прозору "Програми" ће бити представљене у тексту који следи.





Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете