понедељак, 20. јул 2015.

Подразумевани аплети - Обавештајна зона (Мрежа)

Последња иконица у аплету Обавештајна зона је иконица за подешавање мреже која се налази десно од иконице за тастатуру и звук (слика доле лево)

Надношењем показивача миша на саму иконицу (слика доле десно) корисник добија обавештење о врсти везе преко које је рачунар повезан на интернет (жичана, мобилна и сл.), као и о називу интернет везе. Подразумевани назив за жичану везу је "Wired connection 1" (жичана конекција - веза 1), а у даљем тексту ћемо видети да се овај назив може и мењати.

Иконица мреже
Обавештење о иконици










 
Један леви клик на иконицу за подешавање мреже отвара мени који садржи неколико обавештења и наредби (слика доле лево), а овај мени може делимично да се разликује у зависности од корисниковог рачунара, али разлике нису суштинске. Но, кренимо редом па ће и ове разлике врло брзо постати јасне.

Прво на врху је обавештење о врсти мреже (слика доле лево) - жичана мрежа, а као што видите ово обавештење је исписано светлијим словима што указује на то да кликом на њега нису доступне никакве радње, то је једноставно само обавештење. Одмах испод њега (слика доле лево) је и назив везе "Wired connection 1" (жичана конекција - веза 1). Ова обавештења добијемо, као што смо већ рекли, и када на иконицу за мрежу наднесемо показивач миша. 

Овде, у ствари, лежи и једина разлика у изгледу овог менија. Различити рачунари имају различите моделе мрежних картица, а новији рачунари имају и две мрежне картице, па у том случају овај мени се делимично и разликује јер су у менију исписане ознаке модела за мрежне картице као и врсте везе коју оне пружају (слика доле десно). Конкретна слика нам говори да рачунар има две идентичне мрежне картице, да обе обезбеђују жичану везу, да је на првој веза прекинута, док је преко друге успостављена веза, а назив везе је стандардан тј. подразумеван.

Мени на леви клик
Изглед менија са две мрежне картице










Важно је знати да је мрежна картица хардверски део рачунара који омогућује кориснику да свој рачунар повеже на интернет и/или на другу мрежу, нпр. приватну, локалну и слично.

Један леви клик на назив интернет везе ("Wired connection 1") прекида и затим поново успоставља везу, дакле, врши рестарт интернет везе. Прво ће иконица везе бити прецртана црвеним словом "х" што је знак да је веза прекинута, затим ће се иконица претворити у мали круг који сугерише да се веза поново успоставља, и на крају, када веза буде поново успостављена иконица ће попримити свој уобичајени изглед, а у горњем десном углу радне површине појавиће се обавештење да је веза поново успостављена (слика доле лево). 

Ова порука је изузетно упадљива, а систем овакве поруке шаље кориснику и за неке друге радње, нпр. почетак нове песме приликом слушања музике и слично. Могуће је променити изглед ових порука и њихов положај на радној површини, или их потпуно искључити, али о томе ће бити речи нешто касније. 

Такође, једним левим кликом на наредбу "прекини везу", која се налази у менију одмах испод назива интернет везе, прекида се интернет веза, а корисник и о томе бива обавештен сличном поруком у горњем десном углу радне површине док је иконица везе прецртана истим оним знаком "х" који смо већ споменули (слика доле десно).

Рестарт везе и обавештење
Прекинута веза










Док је веза прекинута у менију се, одмах испод обавештења о врсти доступне везе (жичана мрежа) појављује и обавештење о томе да је веза прекинута. Поновну успоставу везе остварујемо тако што једном кликнемо левим тастером миша на подразумевано име везе "Wired connection 1" (слика доле лево). Систем нас поново обавештава, као и код рестартовања интернет везе, да је веза успостављена (слика доле десно).

Успостављање везе
Успостављена веза










Последња опција у овом менију је опција ВПН везе (слика испод). Надношењем показивача миша на ову опцију видимо да поред ње стоји мали положени троугао који нам сугерише да ова опција има и своје подопције, а то су Подеси ВПН и друга опција Прекини ВПН везу која тренутно није доступна што је и логично јер немамо формирану ниједну ВПН везу.

Покушаћу укратко да објасним шта је то ВПН и чему служи.
ВПН је акроним (скраћеница) за израз Virtual Private Network или у преводу виртуелна приватна мрежа. То значи да корисници користе интернет и његове ресурсе да би направили своју приватну мрежу којој само они могу да приступају и лица којима они омогуће приступ. Овај тип везе је јако добро заштићен и безбедан. Најчешћа примена ове везе је у пословном окружењу када нпр. требате да преузмете поверљиве податке са рачунара који се налази у Вашој канцеларији. Свакако да може да буде врло корисна и у приватном окружењу, али по мом схватању обзиром на количину података који се преносе у приватном окружењу и њихову важност сматрам да постоје пуно једноставнији начини за преношење података од ВПН мреже. У сваком случају подешавање ВПН везе сигурно није нешто са чим треба почетник да се бави, па се стога на овој врсти везе нећемо пуно ни задржавати.

ВПН везе


Уместо подешавања ВПН везе позабавићемо се помоћним менијем који се и у овом случају добија десним кликом на иконицу мреже (слика доле лево). Прва на листи је функција "Укључи мрежне услуге" испред које се налази квачица као знак да су мрежне услуге укључене. Један леви клик на ову функцију искључује мрежне услуге и ниједна веза не може бити остварена, исто тако један леви клик их поново укључује.

Одмах испод ове функције налази се функција "Подаци о вези" коју такође активирамо једним левим кликом, а као резултат на радној површини се отвара прозор у коме се налазе сви битни подаци о нашој интернет вези. Наравно, ови подаци ће се разликовати на сваком рачунару, а ја сам своје сакрио из сигурносних разлога. Наравно, и овај, као и сваки други прозор на радној површини затварамо кликом на "х" у горњем десном углу или на дугме "затвори" на дну прозора.

Помоћни мени
Подаци о вези










На самом дну помоћног менија, али можда најзначајнија функција је "Уреди везе" чијим избором се на радној површини отвара прозор под називом "Везе са мрежом" који је прилично једноставног изгледа (слика доле лево). Средишњи део прозора приказује списак свих доступних веза и време које је протекло од успостављања везе, а као што видимо за сада је то само подразумевана жичана веза обзиром да у подешавањима веза ништа нисмо мењали. Са десне стране централног прозора налазе се дугмад наредбе - "Додај", "Уреди" и "Обриши" од којих је доступна само наредба "Додај". Када кликнемо на име везе у централном делу овог прозора (на било коју ако их има више) постају доступне и друге две наредбе - "Уреди" и "Обриши" (слика доле десно).

Везе са мрежом
Доступне наредбе










Наравно, нећемо брисати ову подразумевану везу, али можемо да искористимо наредбу "Уреди" да променимо неке параметре ове везе. Можемо, на пример да променимо назив везе. Коме је занимљиво да му се интернет веза зове "жичана веза 1", мени није, ја ту обично ставим име интернет провајдера. Међутим, за потребе овог текста уместо имена интернет провајдера своју интернет везу ћу назвати "Интернет". Промена имена везе је једноставна радња па ћу се трудити да је једноставно и објасним. Дакле, кликом на име везе коју желимо да мењамо и избором наредбе "Уреди" на радној површини се отвара нови прозор (слика испод). На врху прозора биће уписано подразумевано име везе, а све што корисник треба да уради за његову промену јесте да га обрише и да упише ново име. Брисање можете једноставно да извршите тако што ћете држећи леви тастер миша селектовати постојећи назив те преко њега укуцати ново име. Можете име куцати и ћирилицом, а ова радња никако не утиче на рад система. Осим декорације ово име везе може да има и практичну примену. Рецимо да неким случајем имате две интернет везе, дајући им различита имена можете лакше да бирате коју везу ћете користити за приступ интернету.

Испод имена везе, примећујете да овај прозор садржи картице (слика испод), а подразумевано је отворена картица "Жичана веза" јер је преко ње рачунар повезан на интернет. Можда би у некој другој ситуацији повезивања на интернет била отворена нека друга картица, али о томе сада нећемо полемисати, задржаћемо се на подразумеваним поставкама. Врло је важно да на овој картици не мењате остала постављена подешавања. 

Промена имена и картице



Картица Опште

Прва и друга опција на овој картици су подразумевано укључене (слика испод), а то значи да се рачунар сам повезује на интернет одмах по укључивању и да је ова веза доступна свим корисницима. Ова опција може бити од велике користи уколико рачунар за којим радите користи више особа, а Ви не желите да сви они имају приступ интернету. Промена подразумеваних поставки за ове две опције врши се уклањањем знака за чекирање у квадратићу испред опције.

Картица Опште

Немојте заборавити да након извршених промена на обе картице исте и потврдите кликом на дугме "Сачувај" у дну прозора, након чега се прозор за уређивање везе затвара, а остаје нам видљив претходни прозор са промењеним именом везе (слика испод). Овај прозор затварамо на уобичајени начин, кликом на "х" или на "Затвори". Ефекат промењеног имена везе видимо и када наднесемо показивач миша на иконицу везе.

Може се некада догодити да се по затварању прозора за уређивање у прозору на слици испод појаве две интернет везе и то једна са старим подразумеваним називом и друга са новим називом. Немате никаквог разлога за бригу, само затворите прозор на уобичајени начин и ствар је сигурно решена.
 
Промењен назив интернет везе

Ово би углавном било све у вези са подразумеваним начином коришћења интернета на оперативном систему Линукс Минт. Дакле, као што видите, нема никаквих посебних подешавања, промена имена везе је ситница коју корисник може, али и не мора да уради да би интернет веза радила. Довољно је само да утакнете кабл у мрежну картицу и све остало ради по аутоматизму.





4 коментара:

  1. Како променити ДНС сервер на минту,ставити неки бржи нпр гуглов?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Поздрав, Синиша.
      Промена ДНС сервера није радња која се препоручује почетницима и о томе за сада неће бити речи на овом блогу.
      Међутим, за верне читаоце увек могу да одвојим који минут и понудим решење. Мислим да ће ти упутство са овог линка добро доћи: https://developers.google.com/speed/public-dns/docs/using
      Срећно.

      Избриши
  2. Још једно питањце што се мреже тиче.Може ли се икако поставити обавешење када се веза прекине,често нам пуца веза на пар минута,кликћем ко луд док не укапирам да нема конекције.

    ОдговориИзбриши
  3. Поздрав, Синиша,
    што се тиче обавештења о прекиду, али и поновном успостављању везе оно би требало подразумевано да је укључено. Систем обавештава корисника о овим активностима порукама у горњем десном углу радне површине како је то приказано у овом тексту на сликама у трећем и четвртом реду (рестарт везе и обавештење, прекинута веза, успостављена веза). Такође, на слици у четвртом реду (успостављање везе) и текстом изнад слике описан је једноставан поступак поновног успостављања везе. Иначе, прекид жичане интернет везе на оперативном систему Линукс Минт се практично никад не догађа, па претпостављам да користиш неку другу врсту интернет везе.

    ОдговориИзбриши

Хвала што коментаришете