недеља, 26. јул 2015.

Подразумевани аплети - Часовник

Последњи аплет у низу аплета који се након инсталације оперативног система Линукс Минт подразумевано налазе на радној површини, прецизније на панелу на дну радне површине, је аплет Часовник. Овај аплет се налази на крајњој десној страни панела и у подразумеваним поставкама приказује дан у седмици, датум и време (слика доле лево). 

Надношењем показивача миша на сам аплет корисник добија обавештење да ће кликом на аплет на радној површини бити приказан месечни календар (слика доле десно). Наравно, подразумева се да је у питању један клик левим тастером миша.

Аплет Часовник
Обавештење










Кликом на аплет часовника отвара се прозор календара (слика доле лево) који приказује календар за текући месец. 

Изнад ознака за дане у седмици који су уоквирени зеленом бојом, смештене су  ознаке текућег месеца у години и године (слика доле лево). Поред ознака текућег месеца и године са њихове обе стране постављени су положени троуглови црне боје који недвосмислено сугеришу да је реч о стрелицама помоћу којих се кроз календар можемо кретати напред или назад. Тако, на пример, можете видети календар за јануар месец 1700. године или за јул 2200. године. Даље од овога нисам ишао, а кога занима може слободно да провери за које временско раздобље је календар доступан.

На самом врху прозора календара налази се дугме наредба Места (слика доле лево), а са њене леве стране такође се налази положени троугао црне боје који сугерише да је могуће кликнути на овај део прозора ради приступања додатним доступним функцијама. 

Заиста, једним кликом левим дугметом миша на ову реч, или троугао, изнад прозора календара отвара се нови прозор са минијатурном картом света (слика доле десно). На овој карти тренутно ништа није уцртано, а у даљем тексту биће објашњено и која је њена намена. Примећујете да је мали троугао црне боје, лево од речи Места, сада окренут врхом на доле што кориснику сугерише да се овај део прозора (троугао и сама реч) понаша као прекидач. 

Већ је у неколико наврата објашњено да прекидачима зовемо оне делове радне површи или прозора на чији се наизменични клик укључује или искључује нека функција, дакле, први клик укључује, а други искључује, или обратно, тј. исто као прекидач за нпр. паљење или гашење светла.

Изнад карте свега у десном делу прозора налази се дугме наредба Уреди, али јој сада нећемо придавати више пажње јер ће она бити објашњена  кроз поставке часовника на картици Места.

Прозор са картом свега затварамо кликом на дугме наредбу Места, или троугао поред ње, а календар затварамо кликом на аплет часовник како смо га и отворили. Уколико оставимо отвореним прозор са картом свега, а затворимо прозор календара са њим ће бити затворен и прозор са картом свега те ће исти бити видљив приликом следећег отварања календара.

Прозор календара
Календар са картом света





Као и сви до сада приказани аплети и иконице програма и овај аплет има помоћни мени до кога се долази једним кликом десним тастером миша на сам аплет (слика испод). Помоћни мени има уобичајени изглед, па кренимо редом са представљањем његових могућности.

Сам врх помоћног менија резервисан је за две команде које до сада нисмо сретали јер су оне карактеристичне само за овај аплет. Прва на врху налази се команда Умножи време, а одмах испод ње је команда Умножи датум. Једним кликом левим тастером миша на било коју од ове две команде систем памти актуелно време или датум и тај податак корисник може да прекопира у отворени прозор било ког програма у систему. Ово у кућној употреби рачунара заиста може да изгледа тривијално, али замислите да радите на неком радном месту где је потребно безброј пута у току радног дана откуцати тачно време или датум, тада ове две функције могу да буду од изузетне помоћи. 

Помоћни мени - Умножи време и датум

Напосредно испод ових команди налази се команда Поставке са којом смо се већ сретали, а један клик левим тастером миша на ову команду на радној површини отвара прозор Поставке часовника (слика испод).

Уочавамо да и овај прозор са поставкама садржи картице на које су груписане опције за подешавање аплета Часовник, и то картице Опште, Места и Временске прилике.


Картица Опште

Скоро код свих аплета које смо до сада описали подразумевано је отворена картица Опште приликом отварања помоћног менија, па је то случај и код овог аплета. На овој картици се налазе опције помоћу којих је кориснику омогућено да подешава шта ће од података бити видљиво на аплету, а то се постиже чекирањем или уклањањем знака за чекирање у за то предвиђеном квадратићу. Знак за чекирање се поставља или уклања једним кликом левим дугметом миша на сам квадратић. Подразумевано су видљиви датум, временске прилике и температура, а искључено је приказивање секунди на сату.

Овде морам да напоменем да мени лично никад није радило приказивање временских прилика и температуре на овом аплету, па ако ни код Вас не ради заиста немате разлога за бригу. Иначе, то би требала да буде иконица која би приказивала да ли је време сунчано, обчано, кишовито и сл. Разлог због кога ови подаци нису приказани је избор локације, док би за неку другу локацију (веће градове или државе) ови подаци били приказани, али и без ових података систем ради несметано.

Поставке и картица Опште


Картица Места

Користећи ову картицу корисник може да на аплет дода своју локацију на којој се налази. То се постиже кликом на дугме наредбу Додај на десној страни прозора након чега се на радној површини отвара нови прозор Измените место (слика доле лево). Ово је прозор у коме корисник треба да унесе податке о свом месту становања и то назив места, временску зону из падајуће листе, географску ширину и дужину. Након унетих података унос потврђујемо кликом на дугме У реду у дојњем десном углу прозора (слика доле десно).

Обратите пажњу да се у падајућој листи за географску дужину поткрала грешка у преводу, те након клика на падајућу листу понуђено је два пута локација Исток. Међутим, прва на врху је исток, а испод ње је локација запад.

Унети подаци за место
Картица Места и додавање










Након унетих података о месту у прозору Поставке часовника на картици Места појављује се место које смо управо унели (слика доле лево). Ради приказивања могућности овог аплета на листу ћемо додати још три светске метрополе изабране тако да се налазе на различитим географским ширинама и дужинама (слика доле десно). Приликом уношења назива места сада ће Вам бити понуђено неколико опција за само име  места, за Москву можете одабрати било које, за Вашингтон је потребно изабрати Вашингтон ДС (Washington DC), а за Сиднеј Аустралију. Остали подаци, временска зона и географска ширина и дужина, за сва места ће бити попуњена аутоматски.

Унето више места
Унето место










Сада ће бити занимљиво кликнути на аплет часовника и на дугме наредбу Места уколико сте затворили прозор са картом света. 

Анализу бих започео од саме карте света. Примећујете да су на истој уцртана сва места која смо унели на картици Места. Такође, овде је могуће да проверите да ли сте на падајућој листи за географску дужину одабрали добар податак, јер ако нисте град који сте унели ће бити приказан на супротној страни од гринича. 

Такође, на карти света је тамнијом бојом означено подручје где је тренутно ноћ, а светлијом бојом је означено подручје где је дан.

Испод карте света налази се листа са сва четири унета града, а испред њих се налази аналогни часовник који показује тренутно време у тим градовима. Часовници су такође тамнији или светлији у зависности од тога да ли је у конкретном граду ноћ или дан. Испод назива града смештена је иконица која за Сиднеј и Москву показује да је тренутно ноћ, а за Вашингтон показује да је дан и тренутне временске прилике. Десно од ње уписано је актуелно време у том граду, као и који је дан, а на крају је податак колика је временска разлика у односу на место становања корисника.

Изглед аплета Часовник са унетим местима


Надношењем показивача миша на било које место са списка појављује се обавештење у облику жутог правоугаоника које садржи тренутне временске прилике као и податке о обданици. Десно од имена места постаје видљива дугме наредба Постави помоћу које корисник може да сваки град са листе постави као своју локацију. Наравно, за ово ће систем тражити администраторску лозинку коју смо унели приликом инсталације оперативног система. 

Као што видите овај аплет може да буде од велике користи уколико се правилно подеси.

Надношење показивача миша на име места


Картица Временске прилике

Све са овом картицом је потпуно јасно, потребно је из падајућих листа одабрати мерну јединицу у којој ће бити приказане температура и брзина ветра (слика испод).

Заједничке наредбе за све три картице се налазе на самом дну прозора, а овде ће бити приказана опција Подешавање времена, обзиром да је опција Помоћ доступна и из помоћног менија.

Картица временске прилике


Избором ове опције кориснику се нуди могућност да промени датум и време које ће се приказивати у самом аплету тј. системско време. Када подесимо тачно време и датум податке је потребно потврдити кликом на дугме наредбу Подеси системско време (слика доле лево), а систем ће од корисника тражити администраторска овлашћења за промену времена и датума на систему. То је такође она лозинка коју смо унели приликом инсталације оперативног система (слика доле десно).

Унос лозинке
Подешавање времена










Помоћни мени такође садржи и опције Помоћ и О програму са којима смо се већ сретали па је тако и овде помоћ једним делом на енглеском језику, а један део је на српском, док функција О програму приказује основне податке о овом аплету (слика испод).



Као и код свих других аплета које смо до сада описали и овде се у помоћном менију налазе заједничке опције за све аплете, а то су Уклони са панела и премести које су недоступне и опција Привежи за панел која је доступна. Обзиром на њихов значај оне ће бити објашњене у следећем тексту који ће бити посвећен само њима.





Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете