субота, 22. август 2015.

Употреба најчешће коришћених аплета - Белешке

Уколико сте успешно овладали употребом аплета Измењивач радних простора, који је објашњен у претходном тексту, можемо почети са представљањем следећег аплета који смо додали на панел заједно са осталим најчешће коришћеним аплетима - то је аплет Белешке.

Смештен на левој трећини панела aплет Белешке спада у групу оних аплета чије постојање на панелу није обавезно, али који као и аплет Измењивач радних простора може кориснику значајно да олакша рад на рачунару. Уместо лепљења шарених папирних стикова по монитору, тастатури, радном столу и на свим знаним и незнаним местима овај малени аплет може да упамти све што корисник од њега тражи. Пре било које друге радње са овим аплетом можемо да проверимо да ли уопште има од раније сачуваних белешки. Проверу је врло једноставно спровести, довољно је само да наднесемо показивач миша на иконицу аплета и појавиће се обавештење о броју белешки (слика испод). Такође, ово обавештење кориснику сугерише да се кликом на иконицу аплета приказују на радној површини и све сачуване белешке, али о томе ће бити речи на практичном примеру нешто касније када будемо имали написане и сачуване белешке.

Аплет Белешке

Обзиром да леви клик на иконицу аплета за сада не нуди ниједну доступну опцију почећемо са представљањем овог аплета отварајући помоћни мени. 

Већ смо научили да се помоћни мени отвара једним кликом десним тастером миша на аплет (десни клик), а да се све опције у помоћном менију бирају једним кликом левим тастером миша на жељену опцију (леви клик).

Помоћни мени (слика испод) садржи опције које су груписане према функционалности. Прва на врху је група у којој се налазе опције за манипулацију са белешкама,  испод ње је група са опцијом за подешавање и опцијама информативног карактера док две групе на дну помоћног менија садрже опције са заједничким радњама за све аплете.

Помоћни мени
Почећемо са првом опцијом на врху - Нова белешка. Погађате, избором ове опције отварамо нову белешку на радној површини (слика доле лево). Исти ефекат се постиже и двоструким кликом левим тастером миша на иконицу аплета. Прозор нове белешке има мало другачији изглед од осталих прозора које смо до сада виђали па ћу покушати укратко да објасним његов изглед. 

На самом врху прозора налази се насловна трака подразумевано обојена у сиву боју (слика доле лево). На левој страни насловне траке налази се мала сличица - прекидач дугме налик на катанац који је откључан. Надношењем показивача миша над ово прекидач дугме корисник добија обавештење да је белешка сада откључана. Кликом на прекидач дугме оно мења свој изглед и постаје закључани катанац мењајући истовремено статус белешке у закључану. Сврха овог прекидач дугмета за откључавање и закључавање белешке се огледа у томе да када је белешка закључана није могуће променити садржај текста који се унутар ње налази. Корисник прво мора да откључа белешку па тек онда да мења њен садржај. Ово је врло практично, а циљ није гњаважа корисника већ заштита података унутар белешке од случајног мењања. Средина насловне траке резервисана је за име односно наслов белешке, а по отварању нове белешке као наслов се уписује тренутни датум. Десни крај насловне траке резервисан је за већ виђено дугме "Х" које служи за затварање. Међутим, клик на ово дугме поред затварања врши и брисање белешке. Наравно, пре брисања пита корисника да ли заиста жели да обрише белешку или да одустане од радње брисања, упозоравајући да се радња брисања белешке не може опозвати (слика доле десно).

Нова белешка
Брисање белешке










Централни део прозора белешке је подразумевано обојен белом бојом и то је заправо простор у који корисник може да укуца текст или бројеве, адресу интернет сајта, неки појам или слично (слика доле лево). Подножје прозора белешке је обојено сивом бојом, а у угловима се налазе стрелице окренуте врхом према напоље помоћу којих је могуће мењати димензије прозора белешке. Довољно је "ухватити" стрелицу показивачем миша и повући у жељеном правцу. Стрелицу "хватамо" једним кликом левим тастером миша на стрелицу, држимо тастер и повучемо показивач миша у жељеном смеру.

Текст белешке
Мењање величине










Скоро све од ових подразумеваних поставки је могуће променити. Почећемо са мењањем подразумеваних поставки тренутно отворене белешке. Дуплим кликом левим тастером миша на насловну траку белешке отвара се прозор Особине белешке у коме можемо променити неке основне поставке белешке (слика доле лево). Исти ефекат се постиже и када на насловну траку кликнемо једном десним тастером миша па из помоћног менија изаберемо опцију Особине (слика доле десно).

Поставке белешке
Поставке - други начин










Уместо датума, као наслова белешке, можемо поставити други наслов. Уклањањем знакова за чекирање испред опције Користи подразумевану боју и опције Користи подразумевани фонт можемо променити подразумеване шеме боја и избор и величину фонта и изабрати боје и фонт по својој жељи. Понуђене су црна боја за фонт и жута за боју позадине (слика доле лево). Комбиновањем боја белешке и текста могуће је тематски груписати белешке (слика доле десно). Згодно, зар не?

Мењање боје и фонта
Тематске боје










Такође, могуће је и у пољу за текс кликнути десним тастером миша и отворити помоћни мени и за ово поље (слика испод). Примећујете да су опције у овом пољу подељене у четири групе. Прва група на врху садржи опције Опозови, која опозива последњу радњу при уносу текста и брисања истог, а друга опција Понови је супротна од ове опције и доступна је само када већ употребимо опцију Опозови. Опције из друге групе Исеци, Умножи, Убаци и Обриши су опције које су корисне, али за које сматрам да је практичније објаснити у неком од наредних текстова када на ред дође неки од програма за обраду текста. Опција испод ових Изабери све служи да се кликом на њу селектује цео садржај прозора за унос текста и уско је повезана са опцијама из претходне групе. Последње две опције су оправдано стављене на дну прозора јер се ретко користе, а посебно нису намењене почетницима те их овом приликом нећемо детаљније објашњавати. 

Помоћни мени поља за унос текста


Важно је да знате како да привремено склоните све ове белешке са радне површине и да их поново вратите када Вам затребају. Једноставно кликнете једним левим кликом на иконицу аплета Белешке на панелу и све белешке са радне површине ће нестати. За поновно приказивање свих белешки такође је довољно да једном кликнете левим дугметом миша на аплет и све белешке ће се поново појавити. Дакле, ова иконица се на леви клик миша понаша као прекидач дугме за приказивање и скривање свих белешки са радне површине.

Други начин да ово исто урадите је десни клик на аплет за отварање помоћног менија па из истог изабрати опцију Сакриј белешке (слика испод). Приказивање свих белешки иде поновним левим кликом на аплет. Занимљива опција је такође и опција Закључај белешке помоћу које једним кликом можемо да закључамо садржај свих белешки уместо да закључавамо сваку појединачно. Одмах испод ње је и опција за брисање свих белешки чијим избором ће корисник наравно бити питан да ли је сигуран да заиста жели да обрише све белешке, уз упозорење да се та радња не може опозвати.

Сакривање белешки

Избором опције Поставке отвара се прозор у коме подешавамо поставке које се односе на подразумевани изглед сваке следеће отворене белешке. Можемо подешавати димензије исте, боје текста и позадине као и избор и величину фонта који се користи. Такође, можемо подесити и како ће се белешке понашати. Да ли ће бити видљиве на свим радним површинама, да ли ће и поред избора појединачних боја и фонта за сваку белешку бити наметнут системски подразумеван изглед белешки те да ли ће се кликом на радну површину сакрити све белешке (слика доле лево).

Опције Помоћ и О програму отварају приручник на енглеском језику и приказују основне информације о програму (слика доле десно).










Испод ових опција у помоћном менију налазе се опције Уклони са панела, Премести и Закључај на панел за које смо рекли да су заједничке за све аплете и које су већ објашњене у тексту Заједничке радње са аплетима.







Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете