субота, 29. август 2015.

Употреба најчешће коришћених аплета - Праћење стања батерије и Приморај затварање

Последња два аплета из групе најчешће коришћених аплета које смо додали на панел су аплети Праћење стања батерије и Приморај затварање. Оба аплета су смештена на десној страни панела одмах до аплета Обавештајна зона,

Аплет Праћење стања батерије је изузетно важан за кориснике који користе лаптоп рачунаре те имајући у виду распрострањеност ових рачунара сврстан је и он у групу најчешће коришћених аплета. Надношењем показивача миша на аплет Праћење стања батерије приказују се основне информације о тренутном стању батерије. Обзиром да аплет није употребљен на лаптоп рачунару већ на десктоп (кућном, стоном) рачунару који наравно нема батерију већ је прикључен на електричну мрежу аплет то и приказује у основним информацијама (слика доле лево). Међутим, и поред тога, можемо приказати основне опције за подешавање овог аплета. Нећете видети резултате промене подешавања, али уколико поседујете лаптоп рачунар верујем да ће Вам ово итекако бити од помоћи. Опције подешавања крију се иза наредбе Поставке смештене у помоћном менију (слика доле десно) за који смо већ научили да се отвара једним кликом десним тастером миша на аплет.

Обавештење
Помоћни мени - Поставке










Опције за подешавање аплета су подељене у две групе и то изглед и обавештења. 

Подразумевана опција изгледа је опција Сажети приказ која се налази на самом врху прозора са поставкама и када је она укључена аплет приказује само једну слику за напон и стање батерије.

Друга опција приказа је опција под називом Опширни приказ. Избором ове опције аплет мења свој изглед и поред иконице за напон приказује и иконицу батерије, дакле, обе иконице истовремено једну поред друге (слика доле лево). 

Такође, могуће је укључивањем следеће опције подесити да аплет приказује преостали капацитет батерије и то у процентима или преостало време до потпуног пражњења. Уочавате да је уместо овог податка аплет исписао обавештење "недоступно" што је и разумљиво, јер је рачунар прикључен на електричну мрежу и не користи батерију (слика доле десно).

Преосталог капацитет
Опширни приказ










Опције из групе обавештења могу да упозоре корисника на преостали капацитет батерије и на потпуну напуњеност батерије.

Помоћу падајуће листе (број 1) могуће је изабрати да ли желимо да нас систем обавести када капацитет батерије спадне на одређени ниво изражен у процентима или у времену до потпуног пражњења. Такође, могуће је подесити и бројчану вредност процента или преосталог времена помоћу бројчане падајуће листе (број 2). Осим тога, укључивањем опције Обавести када се батерија потпуно напуни (број 3) корисник ће бити обавештен и када капацитет батерије услед пуњења досегне свој максимум (слика испод).

Подешавање обавештења о стању капацитета батерије

Преостале опције помоћног менија су уобичајене, опција Помоћ која на жалост отвара прозор са упутствима на енглеском језику и опција О програму која пружа основне информације о самом аплету (слика испод).

Опције Помоћ и О програму

Заједничке радње за све аплете, Уклони са панела, Премести и Закључај на панел, истоветне су и за овај аплет па их овде нећемо поново образлагати. 


Аплет Приморај затварање је један од ретких аплета, ако не и једини, који у свом помоћном менију нема никаквих опција за подешавање већ помоћни мени садржи само опцију Помоћ и заједничке опције за све аплете - Уклони са панела, Премести и Закључај на панел (слика доле лево). Осим тога и страница за помоћ за овај аплет није доступна. Разлог свему овоме је што овај аплет има једну једину функцију, а то је затварање прозора покренутих програма који су се из неког разлога закочили и на тај начин отказали послушност те не примају команде задате од стране корисника, па чак ни команду за затварање. Додуше, ово се мени лично ретко дешавало, али се ипак дешавало. Бројни су разлози због којих ово може да се деси, али нећемо се овом приликом бавити разлозима, јер они свакако нису у домену просечног корисника - почетника. Уместо тога, приказаћемо како овај аплет делује у пракси.  

Покренућемо програм Калкулатор, двокликом левим тастером миша на његову иконицу која се налази на радној површини, а коју смо додали на радну површину у једном од претходних текстова. Претпоставићемо да је овај програм закочио и да не прима команде те да га није могуће затворити. Овај проблем се једноставно решава. Довољно је кликнути једном левим тастером миша на аплет Приморај затварање и на радној површини се појављује мали прозор са упутством за употребу овог аплета, а курсор миша мења свој облик и претвара се у знак "+" што на слици на жалост није видљиво (слика доле десно). Такође, упутство нам говори и да је за одустајање од употребе овог аплета довољно притиснути тастер "Esc" на тастатури (крајњи леви тастер у горњем реду тастатуре). Следећи упутство довољно је да наместимо курсор миша на прозор програма који је закочио и да кликнемо једном левим тастером миша. Након овога прозор закоченог програма ће скоро истовремено бити затворен

Упутство за употребу аплета
Помоћни мени











Важно је знати да се употребом овог аплета не уклања програм са рачунара нити се икако утиче на његов даљи рад, већ се само тренутно отворени прозор програма затвара. Након овога могуће је поново покренути затворени програм и он ће највероватније наставити нормално да ради.

Такође, искуснији корисници вероватно неће постављати на панел и користити овај аплет, већ ће проблем са закоченим програмом решити на другачији начин.







Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете