уторак, 8. септембар 2015.

Аплет - Покретач програма

Слично као и претходни аплет Покретач произвољног програма и овај аплет служи за покретање већ инсталираних програма на рачунар. Основна разлика се огледа у томе што овај аплет служи искључиво за покретање програма, а не и за отварање докумената (слика, текстуални документи и др). Но, да би ово било јасније приказаћемо употребу и овог аплета кроз слике корак по корак.

Прва корак у додавању и овог аплета на панел је да отворимо помоћни мени панела и изаберемо опцију Додај на панел, након чега се на радној површини отвара истоимени прозор (слика испод). 

Избор аплета за додавање на панел вршимо двокликом на исти или један клик левим тастером миша прво на аплет па затим на дугме Напред у дну новоотвореног прозора.

Избор аплета за додавање
Прозор Додај на панел

Примећујете да се код овог аплета, за разлику од претходног, уместо дугмета Додај појављује дугме Напред. Разлика није суштинске природе, али једноставно сугерише кориснику да у актуелном прозору има још корака које је потребно обавити како би аплет био додат на панел.

Након избора аплета Покретач програма мења се садржина централног дела прозора Додај на панел, у коме се и налазе сви аплети (слика доле лево). Сада се уместо свих доступних аплета у централном делу прозора налазе приказ свих врста односно категорија у које су смештени сви програми који су инсталирани на рачунару. 

Испред сваке врсте односно категорије налази се мали црни троугао са врхом окренутим на десно што кориснику говори да се кликом на њега приказ врсте (категорије) може "раширити" и на тај начин приказати цео њен садржај. Приказа ради кликнућемо на троугао који се налази испред категорије Алатке, врх троугла се окреће на доле, а централни део прозора сада приказује садржину категорије Алатке. Уочавамо познату нам иконицу програма Калкулатор. Двокликом или избором једним кликом левим тастером миша па кликом на дугме Додај додајемо ову иконицу на панел у виду аплета. Прозор Додај на панел можемо да затворимо на уобичајен начин, кликом на дугме "Х" у горњем десном углу прозора или кликом на дугме Затвори у доњем десном углу прозора (слика доле десно).

Избор програма који ће бити покренут кликом на аплет
Програм Калкулатор
Сви програми су сврстани у врсте (категорије) према намени
Врсте (категорије) програма










Једним кликом левим тастером миша на новододати аплет на панелу покрећемо програм који смо одабрали, а то је Калкулатор.

Такође, и овако додат аплет има свој помоћни мени коме приступамо на уобичајен начин, кликом десним тастером миша на аплет (слика испод). Заједничке опције помоћног менија које су идентичне за све аплета (Уклони са панела, Премести и Закључај на панел) нећемо додатно објашњавати јер су оне већ објашњене у посебном тексту, већ одмах прелазимо на опције специфичне за овај аплет.

Прва наредба на врху помоћног менија је наредба Покрени и избором ове наредбе постиже се идентичан учинак као да левим тастером миша кликнемо на аплет - активирамо аплет и покрећемо одабрани програм. Одмах испод ове наредбе налази се наредба Својства чијим избором се на радној површини отвара прозор Поставке покретача који смо већ имали прилике да видимо у претходном тексту (слика испод).

Уобичајени помоћни мени
Помоћни мени аплета


Избором опција из падајуће листе у самом прозору (слика доле лево) бирамо на који начин ће се програм покренути и ту је у ствари и основна разлика између овог аплета и аплета Покретач произвољног програма јер овде недостаје опција Место. Дакле, овај аплет је намењен искључиво покретању програма.  

Препорука је да не мењате подразумевану опцију, јер избором опције Програм у терминалу аплет Вам неће радити.

Опција Назив кориснику нуди могућност да сам упише назив програма, али ово има смисла само у случају писања сопствених програма, такође то се односи и на последњу опцију Коментар.

Опција Наредба даје кориснику могућност да сам упише наредбу помоћу које ће одређени програм бити покренут што нас доводи до закључка да можемо покренути и програм који из било ког разлога није видљив у врстама односно категоријама приказаним у прозору Додај на панел.

Препорука је да не мењате вредности у овом пољу јер то заиста није предвиђено за почетнике. Изменом вредности односно наредбе постоји велика вероватноћа да помоћу аплета нећете моћи покренути програм који сте одабрали.
 
Опција Разгледај (слика доле лево) отвара нови прозор на радној површини под називом Изабери програм (слика доле десно) у коме корисник може да изабере програм који жели да покреће кликом на аплет. Наравно, ово се углавном односи на програме које је корисник сам написао, Сложићете се да ни ова опција није баш намењена почетницима осим уколико од познаника не добију већ готов програм, под претпоставком да програм сличне намене већ није доступан за инсталацију на систем. 
 
Прозор за избор програма
Изабери програм
Избор помоћу падајуће листе
Поставке покретача










Овим су објашњена оба расположива аплета чија је намена да служе као покретачи програма или докумената који се налазе на рачунару корисника.







Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете