понедељак, 14. септембар 2015.

Аплет Command (Наредба)

Разлика између овог и претходно објашњених аплета се понајвише огледа у томе што за употребу овог аплета кокрисник мора да има неко претходно знање у коришћењу линукс оперативних система, па и Линукс Минта. Но, немојте бринути, у овом тексту ће бити приказано таман толико да би свако могао да схвати суштину овог аплета. 

Почетак је, наравно, исти као и увек. Десним кликом миша на панел отварамо прозор за додавање панела (слика испод) и из њега бирамо аплет Command.

Додај на панел
Додај на панел



Аплет Command или преведено на српски Наредба има само једну функцију, а то је да кориснику прикаже излаз односно вредност наредбе која је задата у подешавањима овог аплета. Подразумевано то је наредба која приказује тренутно време (слика доле лево). Кликом левим тастером миша на овај аплет кориснику нису доступне никакве додатне информације нити опције. Међутим, отварањем помоћног менија аплета на уобичајени начин корисник има могућност да промени наредбу чији ће се излаз приказивати у аплету (слика доле десно).

Поставке аплета
Поставке аплета
Излаз наредбе
Излаз наредбе










Наредбу мењамо једноставним куцањем нове наредбе у пољу Наредба. Приказаћемо неке основне наредбе које би биле погодне за ову намену:

Обратите пажњу да све наредбе куцате малим словима, јер линукс оперативни системи, за разлику од неких других оперативних система, разликују велика и мала слова у тексту наредбе.

uname (слика доле лево)  -  обавештава корисника који систем користи. Ово је тривијално ако је постављено на рачунару који користи само један корисник. Међутим, уколико рачунар користи више корисника ова наредба заиста може бити од велике користи.

uname -r (слика доле десно)  -  обавештава корисника коју верзију кернела (језгра) оперативног система користи. 
 
Наредба uname -r
Наредба uname -r
Наредба uname
Наредба uname










uname -p (слика доле лево)  -  обавештава корисника о типу архитектуре рачунара. Почетницима овај податак можда није важан, али искуснији корисници знају колико је овај податак битан. Управо због тога је ова наредба и нашла своје место у овом тексту.

echo ТЕКСТ (слика доле десно)  -  где је ТЕКСТ произвољан текст који корисник може да упише, а тај текст ће бити приказан као излаз наредбе, тј. стајаће на месту аплета. Обратите пажњу да је реч "текст" исписана ћириличним писмом и верзалом (сва велика слова) што указује на чињеницу да за текст не важе правила као за наредбу да мора бити писан малим словима латичним писмом већ корисник може да унесе било који алфанумерички низ, па чак и поједине знаке интерпункције.
 
Наредба echo
Наредба echo
Наредба uname -p
Наредба uname -p










Бројчане падајуће листе које се налазе испод поља за куцање наредбе се односе само на поједине наредбе те их овом приликом нећемо детаљније образлагати.

Опција "Приказује иконицу" када је селектујемо чекирањем квадратића испред, као што јој и сам назив каже, приказује иконицу аплета испред исписане вредности наредбе (слика доле лево).

Такође, и овај аплет, у помоћном менију има опцију О програму која пружа основне информације о самом програму (слика доле десно).
 
О програму
О програму
Опција "Приказује иконицу"
Опција "Приказује иконицу"










Заједничке радње са аплетима ни овај пут нећемо понављати, јер су оне већ детаљно објашњене у посебном тексту.

На крају, можемо констатовати да овај аплет може да пружи неке основне информације корисницима, како оним искуснијима тако и почетницима. 

Међутим, оно што би могло бити много важније од тога јесте суштина овог аплета, а то је чињеница да се свака промена наредбе у аплету врши директним куцањем исте на тастатури. Ово довољно говори о томе да куцање наредби није никакав баук, већ да се помоћу тастатуре може доћи до корисних информације које је некада немогуће добити употребом миша. Наравно, дуг је пут од почетника до самосталног куцања наредби, и овај пут огромна већина почетника никада неће прећи, али ко има воље и жеље да учи мислим да је овај текст довољан да заголица машту.







Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете