уторак, 5. април 2016.

Аплети који се ретко користе

Данашња тема је група аплета за које лично сматрам да ће већина корисника, па међу њима и почетници, ретко или никад имати потребу да користе. Поједини од ових аплета су чисто декоративне и забавне намене, док је један број њих функционалан, али постоје и други начини на које се могу урадити радње за које су ти аплети намењени. Приказаћемо све те аплете на једној слици (слика испод). Сви аплети се налазе у прозору Додај на панел, за који смо већ у претходним текстовима говорили да се отвара на радној површини када на панел кликнемо десним тастером миша, а потом у новоотвореном помоћном менију изаберемо истоимену опцију Додај на панел која се налази на врху помоћног менија.  Такође, уочавате да се у истом прозору налазе и аплети које смо већ помињали у претходним текстовима па их овде нећемо поново објашњавати. Ради поједностављења овог текста сви аплети су већ додати на панел и то редом кренувши од првог на врху (Програмче за онемогућавање уштеде) па према доле, а на панелу су сложени гледано са леве на десну страну.

Аплети који се ретко користе
Аплети који се ретко користе



Програмче за онемогућавање уштеде је аплет први у низу гледано са леве на десну страну. Намена овог аплета је да његовим активирањем корисник спречи аутоматско успављивање рачунара када се рачунар не користи. Аплет ради као прекидач, тј. један клик левим тастером миша на иконицу аплета искључује његову функцију, а други га поново укључује. Лично никада нисам користио овај аплет, а разлог за то је практичне природе - када не користим рачунар ја га искључим. Осим тога, документација која прати овај аплет садржи и напомену да исти не треба користити уколико користите Мате окружење радне површине, све у свему мишљења сам да овом аплету не треба придавати неки посебан значај.

Програмче за осветљеност се на панелу (на слици изнад) налази на другом месту гледано са лева на десно. Његова намена је подешавање осветљености екрана, а по свему судећи планирано је да се користи на лаптоп рачунарима. Наравно, за лаптоп рачунаре ово би могао да буде важан аплет јер осветљеност екрана директно утиче на трајање батерије. Овај аплет неће радити уколико Ваш хардвер не подржава његов рад, тј. ако га рецимо користите на кућном рачунару као што је код мене случај. Међутим, власници лаптоп рачунара могу пробати да га додају на панел па да сами одлуче да ли ће да га користе или ће се служити функцијом за промену осветљености екрана коју произвођачи лаптоп рачунара обично одреде да се активира преко пречица са тастатуре. Све у свему, слобода избора је на кориснику.

Раздвајач је аплет који се на нашој слици (слика изнад) налази на трећем месту гледано са лева на десно. Клик левим тастером миша на овај аплет не активира никакву функцију, а десни клик кориснику нуди помоћни мени са неким од заједничких радњи за све аплете. Функција овог аплета је чисто естетске или ако више волите организационе природе. Можете да га сместите између два постојећа аплета на панелу и тако повећате размак између аплета учинивши на тај начин прегледнијим распоред аплета на панелу. Такође, могуће је груписати аплете према личном нахођењу и одвојити их раздвајачем. Наравно, избор је опет на кориснику да ли ће да користи овај аплет или не. 

Риба је четврти по реду аплет гледано са лева на десно, а једним левим кликом на овај аплет на радној површини се отвара прозор са текстуалном поруком шаљиве природе или поруком која представља цитат из познатих писаних уметничких дела и томе слично. Не знам колико је коме битан овај аплет, али ето да знате да и то постоји. Десним кликом на овај аплет отвара се помоћни мени који осим стандарних опција за аплете садржи и опцију Поставке која отвара прозор са поставкама за аплет. Променом поставки могуће је променити назив аплета, а уписом неке друге наредбе у поље за извршење наредбе могуће је променити ову функцију аплета и одредити да се левим кликом на аплет извршава наредба коју смо уписали нпр. да се отвори неки програм па да аплет у ствари служи као покретач програма или Покретач произвољног програма, а тако исто је могуће променити и изглед анимације (истим поступком као као када мењамо изглед иконице менија) која се приказује у иконици аплета као и брзину и дужину трајања анимације.

Смеће је пети по реду аплет и функција коју сви често користе па тако и почетници,. Међутим, нећемо је овде објашњавати као аплет већ ће она бити објашњења у текстовима који ће се односити на програм који се користи за управљање и манипулацију са датотекама, а који се преведен на српски зове Управник датотека (енгл. file manager - фајл менаџер). Овај програм спада у групу програма који се најчешће користе па ће њему бити посвећена посебна пажња.

Стање приступачности тастатуре је шести по  реду аплет на панелу гледано са лева на десно (слика изнад). Један клик левим тастером миша на овај аплет на радној површини отвара прозор Поставке тастатуре и подразумевано отвара картицу Приступачност. Опције које се налазе на овој картици намењене су особама са посебним потребама, а о опцијама подешавања тастатуре је већ детаљно писано па овде нећемо понављати исти садржај. 

Тражи датотеке је седми аплет у низу, а његова намена је као што му и само име каже проналажење датотека на рачунару. Леви клик миша на аплет на радној површини отвара прозор овог аплета у коме се поље за претрагу налази на самом врху. Потребно је уписати назив датотеке или део назива, а подразумевану локацију за претрагу (падајућа листа испод) можете променити по свом нахођењу, али је највећа вероватноћа да ће се и та локација налазити унутар подразумеваног корисничког фолдера који је већ понуђен као локација, стога можда је најбоље исту и не мењати. Кликом на дугме Нађи у пољу резервисаном за резултате претраге ће се појавити пронађене датотеке, или ће исто остати празно са поруком да није пронађена ниједна датотека. Међутим, претрагу за датотекама на Линукс Минту је могуће урадити на више начина, и без додавања овог аплета на панел, а о једном од тих начина је већ писано у једном од претходних текстова. Сада је само ствар избора који метод претраге ће корисник да одабере.

Улагања је осми аплет у низу и један од оних који никада нећу користити јер своје милионе чувам искључиво у сламарици ... шалим се наравно. Никада нисам имао потребу за коришћењем овог аплета па Вам заиста не могу ништа детаљније рећи о њему, једино да као извор за податке о кретањима на финансијским тржиштима користи амерички сајт Yahoo и његову страницу посвећену овој теми.

Фиока је осми, претпоследњи у низу аплета додатих на панел (слика горе). Како каже пратећа документација која долази уз овај аплет, фиока је на неки начин продужетак панела. Фиоку можете приказати и сакрити на исти начин као и панел и она може да садржи све ставке који се иначе могу додати на панел: покретаче, меније, аплете и слично. Када корисник отвори фиоку, а отварате је једним кликом левим тастером миша на њу, може да користи ставке које се у њој налазе на исти начин као да су смештене на панел. Затварање фиоке се врши поновним кликом на иконицу фиоке или на дугме за затварање фиоке које се налази на врху отворене фиоке и подсећа на троугао са врхом окренутим на доле.

Поступак додавања покретача (иконице) у фиоку је једноставан, довољно је у Мени аплету пронаћи покретач, или ако Вам је лакше иконицу жељеног програма, кликнути на њу једном левим тастером миша и држећи тастер једноставно је превући на иконицу аплета Фиока чиме ће она бити додата у фиоку. Исто тако је једноставно додати и друге аплете у фиоку, довољно је десним тастером миша кликнути на иконицу фиоке и из помоћног менија изабрати ставку Додај у фиоку. На равној површини се отвара прозор идентичан прозору Додај на панел само што се сада зове Додај у фиоку. Прозор садржи све аплете који се иначе могу додати и на панел. 

Поред ове опције додавања у фиоку, помоћни мени садржи и опцију Својства чијим се избором на радној површини отвара прозор Особине фиоке са опцијама за подешавање величине и изгледа иконице, као и опцијама за приказивање или скривање стрелица за сакривање фиоке, и подешавања боје иконице и фиоке. 

Трака изборника је последњи аплет у овом низу, а смештен је на крај низа због прегледности. Искуснији корисници сигурно се добро сећају овог аплета, а почетницима је довољно да знају да је ово један аплет који на другачији начин приказује све покретаче односно иконице инсталираних програма. Поред већ постојећих опција које су иначе доступне и у аплету Мени овај аплет садржи још и опције Додај ово као фиоку на панел и Додај ово на панел као изборник.

Прва опција је другачији начин прављења претходно описаног аплета Фиока, а поступак је једноставан. Потребно је једном кликнути левим тастером миша на траку изборника (Програми, Пречице, Систем) у којој се налази покретач који желимо да додамо, потом пронаћи жељени покретач, и на њега кликнути једном десним тастером миша. Отвара се помоћни мени и у њему надношењем миша изабрати последњу ставку Цео изборник поред које се са десне стране налази стрелица у облику троугла са врхом окренутим на страну што јасно указује да и она садржи више опција. Конкретно ради се о две опције, а ми ћемо изабрати прву: "Додај ово као фиоку на панел". Резултат је стварање аплета Фиока на панелу. Остале опције аплета Фиока су идентичне и у овом случају.

Друга опција: Додај ово на панел као изборник додаје цео изборник у коме се налази предметни покретач, рецимо покретач Калкулатор се налази у изборнику Алати и избором ове опције цео изборник Алати ће бити додат на панел у виду нове иконице. 

Можда ово звучи конфузно, али пробајте да се играте, немате шта да изгубите нити да покварите, увек имате могућност да вишак иконица уклоните са панела и да почнете из почетка. 

Суштина претходног аплета Фиока, као и ове две описане опције у аплету Трака изборника је уштеда простора на панелу, па коме ово изгледа као једноставнији начин може слободно да проба и прилагоди својим потребама и навикама.

Овим текстом је завршена прича о аплетима, а у наредним текстовима биће речи о корисничким програмима - апликацијама или тзв. апликативном софтверу.







Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете